top of page

WIA-advies (hulp bij WIA)

"De Wet WIA is enorm gecompliceerd en moeilijk te begrijpen. Laat u altijd goed informeren over uw WIA-rechten en herbeoordelingen."​

 

U begrijpt niets van de WIA. U heeft een uitnodiging gekregen van het UWV voor een gesprek met de verzekeringsarts. U vraagt zich wat u daarvan kunt verwachten en wat u beter wel en niet kunt zeggen. Of u heeft al een gesprek gehad met de verzekeringsarts van het en vraagt zich of hoe de verzekeringsarts er nou bij komt dat u wel mogelijkheden heeft om te werken? Dat is de afgelopen jaren namelijk ook niet gelukt. En waarom zegt de arbeidsdeskundige dat u bepaalde functies kunt uitvoeren? U heeft nog nooit van die functies gehoord waar de arbeidsdeskundige het over heeft. Moet u nou ineens op die functies solliciteren? En waarom bent u maar voor een laag percentage afgekeurd? Of waarom krijgt u eigenlijk geen IVA-uitkering? U bent toch 100% arbeidsongeschikt?

 

Als u hulp inschakelt van een WIA-expert, weet u precies wat uw rechten en plichten zijn. Dat zorgt voor veel meer rust in uw hoofd en u weet dat u er niet (meer) alleen voor staat! Wij zijn er om u te adviseren en te helpen, zodat u niet nog zieker wordt van de stress.​Wij staan klaar om u te helpen!

Gratis consult inplannen

Wilt u vrijblijvend kennismaken en kijken of wij u kunnen helpen? Plan dan een gratis consult in met een van onze SV-specialisten. 

WIA-advies
 

U bent bijna twee jaar ziek, de WIA-aanvraag moet worden ingediend en de WIA-beoordeling volgt binnenkort. U ziet door de bomen het bos niet meer. U heeft WIA-hulp nodig. Hoe moet een WIA worden aangevraagd? Welke documenten moeten worden meegestuurd? En hoe werkt de WIA-beoordeling precies? Wat kunt u wel of beter niet doen? U bent zenuwachtig en onzeker. Wij snappen dat heel goed. Er hangt namelijk heel veel van af. Wij kunnen u helpen bij het invullen van uw WIA-aanvraag en het voorbereiden van het gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. Wij vullen samen de WIA-aanvraag in, lopen met u de WIA-beoordeling door en geven u adviezen over wat wel of juist niet te doen bij het gesprek met de arts. Een afwijzing van de WIA-uitkering kan namelijk tot gevolg hebben dat u in de WW of in de bijstand terecht komt, dat is niet fijn! U moet dan werk gaan zoeken, terwijl u helemaal niet in staat bent om te werken.

 

Wij nemen u dan stap voor stap mee in het proces, zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij het UWV. Hiermee heeft u er ook alles aan gedaan om niet in een langdurige bezwaarprocedure te belanden.

Controle van uw WIA-uitkering

U heeft een WIA-uitkering, maar twijfelt of de hoogte van uw uitkering wel juist is.  Deze twijfel snappen wij. Het UWV maakt namelijk best vaak fouten bij het berekenen van de hoogte van uw uitkering. Dat is de laatste tijd ook vaak in het nieuws geweest. Dit kan vervelende gevolgen voor u hebben. U krijgt dan namelijk of te weinig geld of te veel geld. Het is daarom verstandig om uw WIA-uitkering te laten controleren op juistheid. Ook als u al lange tijd een uitkering heeft. Als u te weinig krijgt, helpen wij u om uw uitkering te verhogen. Als u een hogere uitkering krijgt dan waar u recht op heeft, kan het UWV dit bedrag bij u terugvorderen. Dit kan, zeker als de fout te laat wordt ontdekt, oplopen tot in de duizenden euro's. Het UWV mag niet zomaar terugvorderen. Laat een terugvordering van het UWV daarom altijd door ons controleren.

Verslechterde gezondheid | Herbeoordeling aanvragen

Het gaat helaas slechter met u. Uw klachten zijn toegenomen of er is een nieuwe diagnose gesteld. De mate van arbeidsongeschiktheid sluit daarom niet meer aan bij uw huidige medische situatie. U kunt bij het UWV een melding verslechterde gezondheid doen en een herbeoordeling aanvragen. Het UWV zal dan uw huidige situatie beoordelen. Let op, deze melding is niet zonder risico. Het UWV kan namelijk na het gesprek met u vinden dat u juist minder arbeidsongeschikt bent. Om dat te voorkomen bepalen wij graag samen met u of het doen van deze melding in uw situatie de juiste keuze is. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat heeft u aan ons?

Wij kennen de regels

Wij kennen de Wet WIA als geen ander. Wij hebben namelijk meer dan 5000 WIA-dossiers behandeld en duizenden bezwaarprocedures gevoerd.

​

​

​

Wij leggen u alles uit

Wij weten precies hoe alles juridisch in elkaar steekt en leggen dat begrijpelijk aan u uit. Dan weet u precies wat er gebeurt en waar u aan toe bent.

​

​

U kunt ons altijd bellen

Wij zijn er voor u. Wij weten hoe ingewikkeld de wet is en hoe onzeker u daarvan kunt worden. Er zijn geen domme vragen en u kunt uw vragen altijd bij ons kwijt. 

  • De WIA-beslissing is er nog niet. Kan ik dan wel een VSO tekenen?
    Ja, meestal wel. Voor een ontslag na twee jaar ziekte, maakt het niet uit dat de WIA-beoordeling nog niet heeft plaatsgevonden. Soms is het wel verstandig om toch te wachten tot de WIA-beslissing er is. Bijvoorbeeld als de kans groot is dat u geen WIA-uitkering krijgt. Laat u daarom altijd goed informeren voordat u een VSO tekent.
  • Ben ik verplicht om een VSO te tekenen?
    Heel simpel: nee, absoluut niet. Na twee jaar ziekte kan uw werkgever u op twee manieren ontslaan: via een VSO of door een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV. Wat ons betreft verdient een VSO in de meeste gevallen de voorkeur, omdat u dan de kans krijgt om alles goed vast te leggen en bovendien kunt u dan onderhandelen over bijvoorbeeld een ontslagvergoeding. Als u geen VSO tekent en als uw werkgever ook geen ontslagvergunning krijgt van het UWV, blijft u in dienst en ontstaat er mogelijk een 'slapend dienstverband'.
  • Mijn werkgever moet van UWV een jaar langer mijn loon doorbetalen. Mag ik een VSO tekenen?
    Dit is absoluut onverstandig! Het UWV heeft dan tegen uw werkgever gezegd dat zij niet alles goed hebben gedaan tijdens uw re-integratie. Uw werkgever moet dan maximaal een jaar langer uw loon doorbetalen. Dit heet een loonsanctie. Uw werkgever mag u tijdens deze periode niet ontslaan. Teken dus nooit een VSO als het UWV aan uw werkgever een loonsanctie heeft opgelegd. Als u wel tekent, kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw WIA-uitkering.
bottom of page