Als u ziek uit dienst gaat bij uw werkgever of vanuit de WW ziek wordt, heeft u recht op een Ziektewet-uitkering. Of u na 1 jaar ziekte recht blijft houden op deze uitkering, hangt af van de uitkomst van de zogenaamde Eerstejaars Ziektewet Beoordeling (EZwB). Maar wat houdt deze EZwB?
1 jaar Ziektewet en dan de EZwB
Wanneer u bijna 1 jaar ziek bent en een Ziektewet-uitkering ontvangt, volgt na de 42e week van uw ziekte de EZwB. Dit is een beoordeling door een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige van het UWV, waarbij wordt gekeken of u meer dan 65% van het loon kunt verdienen dat u verdiende voordat u ziek werd. Eerst onderzoekt de verzekeringsarts welke beperkingen en mogelijkheden u heeft en legt deze vast in een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML). De arbeidsdeskundige gaat vervolgens aan de hand van deze FML kijken welke functies u met uw beperkingen kunt doen en wat u daarmee kunt verdienen. Als het loon dat in die functies kunt verdienen meer is dan 65% van het loon dat u verdiende voordat u ziek werd, wordt uw Ziektewet-uitkering gestopt. Als u minder dan 65% kunt verdienen, wordt uw Ziektewet-uitkering voortgezet. Als u minder dan 65% kunt verdienen, dan heeft u na het eerste ziektejaar nog maximaal 1 jaar recht op een Ziektewet-uitkering. Daarna komt u mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering.
Bezwaar maken tegen uitkomst EZwB
Is de uitkomst van de EZwB dat u meer dan 65% van uw laatstverdiende loon kunt verdienen, wordt uw Ziektewetuitkering beëindigd met een uitlooptermijn van een maand. Als het UWV op 1 januari 2025 beslist dat u meer dan 65% kunt verdienen, dan stopt uw Ziektewet-uitkering dus per 2 februari 2025.
De EZwB is een complexe keuring. Wij zien in de praktijk dat het UWV deze keuring lang niet altijd juist uitvoert. Bent u het niet eens met de beëindiging van uw Ziektewetuitkering? Maak dan op tijd bezwaar tegen het beëindigingsbesluit. Heeft u daar hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op of plan een gratis consult in. Wij helpen u graag!
Comments