Misschien heeft u nog nooit van de WIA gehoord, maar na langdurige ziekte ontvangt u op een dag een brief van het UWV: u wordt gevraagd een WIA-uitkering aan te vragen. Dit kan een moment van verwarring zijn, waarin u veel informatie moet verwerken. Wat betekent deze uitkering precies? En welke regels en verplichtingen horen erbij? In deze blog leggen we op een eenvoudige manier uit wat de WIA voor u kan betekenen.
Wat is de WIA?
De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is in 2005 ingevoerd ter vervanging van de WAO, de vroegere arbeidsongeschiktheidsverzekering. De WIA biedt inkomensondersteuning voor werknemers die door ziekte of beperkingen (deels) niet meer kunnen werken. Het doel is werknemers financieel te beschermen wanneer zij arbeidsongeschikt raken, of dat nu volledig of gedeeltelijk is.
De WIA kent twee belangrijke regelingen:
IVA-uitkering: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten, voor mensen die volledig en blijvend arbeidsongeschikt zijn.
WGA-uitkering: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, voor mensen die nog gedeeltelijk kunnen werken of in de toekomst mogelijk kunnen herstellen.
Wanneer komt u in aanmerking voor een WIA-uitkering?
Een WIA-uitkering kan in beeld komen na een wachttijd van 104 weken ziekte. Gedurende deze twee jaar betaalt uw werkgever (meestal) uw loon door of ontvangt u een Ziektewet-uitkering indien uw tijdelijke dienstverband afloopt tijdens ziekte. Na deze twee jaar beoordeelt het UWV of u recht heeft op een WIA-uitkering.
Voorwaarden voor een WIA-uitkering:
Het UWV stelt vast dat u niet meer geschikt bent voor uw oorspronkelijke werk.
U bent meer dan 35% arbeidsongeschikt.
Een verzekeringsarts en, indien nodig, een arbeidsdeskundige van het UWV beoordelen de mate van uw arbeidsongeschiktheid. Als u in aanmerking komt voor de WIA, ontvangt u in de eerste fase een loongerelateerde uitkering. Deze bedraagt 70% van het loon dat u verdiende in het jaar vóór u ziek werd. Na verloop van tijd (gemiddeld na 2 jaar) ontvangt u een vervolguitkering of loonaanvullingsuitkering. Houd er rekening mee dat bij een vervolguitkering er vaak sprake van een fors inkomensverlies. Afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid bedraagt de uitkering dan een percentage van het wettelijk minimumloon, variërend tussen de 28 procent en 50,75 procent van het minimumloon.
Verplichtingen tijdens uw WIA-uitkering
Wanneer het UWV u een WIA-uitkering toekent, gaan er enkele verplichtingen mee gepaard. Deze verplichtingen zijn onder andere:
Doorgeven van wijzigingen
Als uw gezondheid of uw inkomsten veranderen, moet u dit altijd melden aan het UWV. Als u bijvoorbeeld (deels) weer aan het werk gaat, verrekenen zij de inkomsten met uw uitkering. Ook als uw gezondheid verbetert of juist verslechtert, is het belangrijk om dit door te geven. Het UWV kan u dan oproepen voor een herbeoordeling om te bepalen of de huidige uitkering nog passend is.
Meewerken aan re-integratie
Het UWV verwacht dat u, indien mogelijk, inspanningen doet om (deels) te re-integreren. Dit kan betekenen dat u op zoek gaat naar passend werk of medische behandelingen ondergaat om uw herstel te bevorderen. Re-integratie is niet verplicht als u volledig arbeidsongeschikt bent verklaard onder de IVA.
Einde van de WIA-uitkering
Er zijn situaties waarin de WIA-uitkering kan worden stopgezet, deze situatie zijn onder andere:
Herstel: Het UWV kan de uitkering beëindigen als uw gezondheid herstelt en u weer geschikt bent voor uw oude werk.
Minder dan 35% arbeidsongeschikt: Als het UWV vaststelt dat uw arbeidsongeschiktheid minder dan 35% bedraagt, stopt de uitkering. Houd er rekening mee dat deze beëindiging al na twee maanden plaatsvindt.
AOW-leeftijd: De uitkering stopt automatisch wanneer u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
Niet-nakoming van verplichtingen: Als u zich niet houdt aan de verplichtingen die samenhangen met een WIA-uitkering, kan het UWV de uitkering opschorten of beëindigen.
Conclusie
De WIA kan een complexe regeling lijken, zeker als er veel op u afkomt tijdens ziekte. Hopelijk heeft u door deze blog een beter beeld van hoe de WIA werkt en wat u kunt verwachten. Heeft u toch nog vragen over uw specifieke situatie of over de aanvraag van een WIA-uitkering? Neem gerust contact met ons op – wij helpen u graag verder!
Comments