top of page
SV-specialisten

Als uw werkgever wil dat u weer gaat werken tijdens ziekte: Wat zijn uw rechten en plichten?

Bijgewerkt op: 1 dag geleden

Ziek zijn is nooit makkelijk, zeker niet als uw werkgever wil dat u sneller dan gewenst weer aan het werk gaat. Veel werknemers weten echter niet precies wat hun rechten en plichten zijn in deze situatie. In dit blog leggen we uit wat u mag verwachten van uw werkgever en wat er van u wordt verwacht.


Rechten en plichten zieke werknemer

Regels Wet verbetering poortwachter


Volgens de Wet verbetering poortwachter zijn zowel u als uw werkgever verantwoordelijk voor uw re-integratie tijdens ziekte. Samen moet u werken aan een plan om weer gezond aan het werk te gaan. Daarbij gelden duidelijke regels:

  • Als u door ziekte niet kunt werken, moet u zich ziekmelden volgens de procedure van uw werkgever.

  • Uw werkgever mag niet zelf bepalen of u ziek bent. Alleen een bedrijfsarts of arbodienst kan beoordelen of u (deels) arbeidsgeschikt bent.


Rechten van de werknemer


Uiteraard heeft u als zieke werknemer een aantal rechten:


  1. Recht op herstel: Als werknemer heeft u het recht om volledig te herstellen voordat u weer aan het werk gaat. Dit betekent dat u niet gedwongen kunt worden om te werken als u nog ziek bent.

  2. Beoordeling door een bedrijfsarts: U heeft recht op een beoordeling door een bedrijfsarts of arbodienst. Deze arts beoordeelt of u in staat bent om weer te werken en onder welke voorwaarden. Let op: dit is niet aan uw leidinggevende of HR-afdeling om te bepalen.

  3. Privacy: Uw werkgever mag niet zomaar medische informatie van u opvragen. Alleen de bedrijfsarts heeft toegang tot uw medische gegevens en kan hierover adviseren.

  4. Passend werk: Als u gedeeltelijk hersteld bent, heeft u recht op passend werk dat aansluit bij uw mogelijkheden. Uw werkgever moet dit aanbieden als het beschikbaar is. Uw werkgever mag u geen taken laten uitvoeren die uw herstel kunnen belemmeren.


Wat zijn uw plichten?


Hoewel u als zieke werknemer beschermd bent, heeft u ook enkele verplichtingen:


  1. Medewerking aan re-integratie: U bent verplicht om mee te werken aan uw re-integratie. Dit betekent dat u moet deelnemen aan gesprekken met de bedrijfsarts en uw werkgever, en dat u moet meewerken aan het opstellen van een plan van aanpak.

  2. Informatie verstrekken: U moet uw werkgever en de bedrijfsarts op de hoogte houden van uw herstelproces en eventuele veranderingen in uw gezondheidstoestand. Let op: u hoeft uw medische situatie alleen te bespreken met uw bedrijfsarts.

  3. Passend werk accepteren: Als de bedrijfsarts oordeelt dat u geschikt bent voor passend werk, bent u verplicht dit werk te accepteren.


Let op: Als u weigert mee te werken aan uw re-integratie zonder geldige reden, kan uw werkgever uw loon tijdelijk opschorten of stopzetten. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben.


Wat als uw werkgever druk uitoefent?


Sommige werkgevers kunnen onterecht druk uitoefenen om u sneller te laten terugkeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door:


  • Te dreigen met ontslag.

  • Uw ziekte in twijfel te trekken.

  • Onjuiste informatie te geven over uw rechten.


In zulke gevallen is het belangrijk om het volgende goed te onthouden:


  • Ontslag tijdens ziekte is beperkt mogelijk: Tijdens de eerste twee jaar van ziekte mag uw werkgever u in de meeste gevallen niet ontslaan.

  • Zoek hulp: Als u zich onder druk gezet voelt of als uw werkgever besluit uw loon niet langer uit te betalen, is het verstandig juridische hulp in te schakelen.


Wat kunt u doen als u het niet eens bent?


Als u het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts of de aanpak van uw werkgever, heeft u mogelijkheden:


  1. Second opinion: U heeft recht op een second opinion van een andere bedrijfsarts als u het niet eens bent met het oordeel van de huidige bedrijfsarts.

  2. Deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV: U kunt een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Dit wordt gedaan als er bijvoorbeeld twijfels zijn over de re-integratie of als er een verschil van mening is tussen u en uw werkgever.


Het aanvragen van een deskundigenoordeel kost €100. Dit bedrag geldt per gestelde vraag. U kunt het UWV de volgende vragen voorleggen:


  • Of u weer volledig kunt werken zonder aanpassingen.

  • Of het werk dat u moet of wilt doen, passend is.

  • Of u en uw werkgever voldoende hebben gedaan aan re-integratie.

  • Of er sprake is van veelvuldig ziekteverzuim.


Conclusie: sta sterk in uw rechten


Als zieke werknemer heeft u recht op rust en ondersteuning tijdens uw herstel. Tegelijkertijd bent u verplicht om actief mee te werken aan uw re-integratie. Voelt u zich onder druk gezet door uw werkgever? Dan is het belangrijk om uw rechten te kennen en, indien nodig, juridische hulp in te schakelen.


Heeft u vragen of hulp nodig? Neem contact met ons op en wij helpen u verder!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page