top of page
SV-specialisten

Beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden

Een ontslag met een beëindigingsovereenkomst komt regelmatig voor. Bij deze vorm van ontslag spreekt u met uw werkgever af dat de arbeidsovereenkomst eindigt; een beëindiging met wederzijds goedvinden dus. Een beëindigingsovereenkomst is hetzelfde als een vaststellingsovereenkomst (ook wel VSO genoemd). Het tekenen van een beëindigingsovereenkomst heeft gevolgen voor eventuele uitkeringen of vergoedingen. Laat u dus goed adviseren voordat u instemt met een beëindigingsovereenkomst.



Ontslag met wederzijds goedvinden


Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat u en uw werkgever samen afspreken dat u uit dienst gaat. Dit ontslag kan allerlei redenen hebben, zoals een reorganisatie, een verstoorde arbeidsverhouding of disfunctioneren. In de meeste gevallen zet uw werkgever de eerste stap voor het ontslag. In uw gesprek krijgt u dan te horen dat uw werkgever het dienstverband wil beëindigen. Meestal krijgt u dan ook direct een beëindigingsovereenkomst mee om over na te denken.


Teken deze overeenkomst nooit direct en schakel hulp in om de overeenkomst inhoudelijk te laten controleren. Klopt de einddatum wel? En staat wel de juiste ontslagvergoeding in de beëindigingsovereenkomst? Zo weet u zeker dat alle belangrijke zaken gedekt zijn. Zo is het is bij een ontslag met wederzijds goedvinden belangrijk om rekening te houden met de opzegtermijn. Dit komt omdat een eventuele WW-uitkering pas ingaat nadat de opzegtermijn die gehanteerd had moeten worden is verstreken. Staat er een kortere opzegtermijn in? Dan krijgt u vanaf het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt tot aan het einde van de opzegtermijn geen uitkering.


Voordelen van een Beëindigingsovereenkomst


  1. Flexibiliteit: de voorwaarden van de beëindiging kunnen in onderling overleg worden bepaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de einddatum van de arbeidsovereenkomst, een eventuele ontslagvergoeding, en andere afspraken.


  2. Snelle afhandeling: omdat er geen juridische procedures nodig zijn, kan het proces sneller verlopen dan bij een eenzijdig ontslag via het UWV of de kantonrechter.


  3. Behouden van de relatie: het kan helpen om de professionele relatie op een positieve manier af te sluiten, zonder langdurige en kostbare juridische procedures. Een respectvolle en goed geregelde beëindiging kan rust geven.


Belangrijke punten om op te letten bij een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden


  1. Ontslagvergoeding: is de ontslagvergoeding redelijk en in lijn met wat u zou krijgen bij een eenzijdig ontslag? De ontslagvergoeding is meestal onderhandelbaar. Zorg ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw dienstjaren, uw functie en de omstandigheden van het ontslag.


  2. WW-rechten: wordt uw WW-uitkering niet in gevaar gebracht? Dit kan het geval zijn als u zelf om de beëindiging hebt gevraagd of als de opzegtermijn niet (juist) is toegepast.


  3. Juridisch advies: het is verstandig om juridisch advies in te winnen voordat u de overeenkomst tekent. Een jurist kan u helpen om de voorwaarden te beoordelen en ervoor te zorgen dat uw belangen goed worden beschermd. Hiermee voorkomt u dat u akkoord gaat met ongunstige voorwaarden of juridische valkuilen over het hoofd ziet.


Conclusie


Een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden kan een goede oplossing zijn voor het beëindigen van uw dienstverband. Het biedt de mogelijkheid om op een respectvolle manier uit elkaar te gaan. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent en juridisch advies inwint om de beste beslissing te nemen. Door aandacht te besteden aan de details van de overeenkomst kan voorkomen worden dat u iets tekent wat (financieel) nadelig is voor u.


Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met een van onze juristen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page