top of page
SV-specialisten

De fictieve opzegtermijn bij een vaststellingsovereenkomst: dit is wat u moet weten

Bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst via een vaststellingsovereenkomst (VSO), is het heel erg belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de zogenaamde 'fictieve opzegtermijn'. Wat is dit precies en waarom is het zo belangrijk?


Wat is een VSO?


Een vaststellingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer waarin afspraken worden gemaakt over de beëindiging van het dienstverband. Dit gebeurt vaak in onderling overleg en is meestal een goed alternatief voor een eenzijdig ontslag via het UWV of de rechter.


In een VSO worden afspraken gemaakt over wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt. Als u meteen na de einddatum van uw arbeidsovereenkomst een WW-uitkering wilt ontvangen, dan moet er rekening worden gehouden met de fictieve opzegtermijn.


De fictieve opzegtermijn bij een VSO


De fictieve opzegtermijn is de periode die in acht moet worden genomen tussen het moment van overeenstemming over de beëindiging van het dienstverband en de daadwerkelijke einddatum van het contract. Deze opzegtermijn is fictief, omdat er bij een beëindiging met wederzijds goedvinden formeel geen sprake is van een opzegging. Toch is het belangrijk dat in de VSO wordt afgesproken dat de arbeidsovereenkomst pas eindigt nadat de fictieve opzegtermijn is verstreken. Daarmee wordt voorkomen dat de u zonder inkomen komt te zitten. Uw WW-uitkering wordt namelijk pas uitbetaald nadat de fictieve opzegtermijn is verstreken.


Hoe lang is de fictieve opzegtermijn?


Om te begrijpen hoe de fictieve opzegtermijn wordt berekend, moet u weten wat de regels zijn met betrekking tot de opzegtermijnen.


Wettelijke opzegtermijn


De wettelijke opzegtermijn voor de werknemer is 1 maand. De wettelijke opzegtermijn voor de werkgever hangt af van de duur van het dienstverband:


  • 1 maand als het dienstverband korter dan 5 jaar heeft geduurd;

  • 2 maanden als het dienstverband minimaal 5 jaar maar korter dan 10 jaar heeft geduurd;

  • 3 maanden als het dienstverband minimaal 10 jaar maar korter dan 15 jaar heeft geduurd;

  • 4 maanden als het dienstverband 15 jaar of langer heeft geduurd.


Afwijkende opzegtermijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst


Mogelijk staat in uw arbeidsovereenkomst of in de toepasselijke cao een langere opzegtermijn dan de wettelijke opzegtermijn. Als dat zo is, dan geldt meestal die langere opzegtermijn.


De dag waartegen een arbeidsovereenkomst wordt opgezegd


Als een arbeidsovereenkomst wordt opgezegd, dan moet niet alleen rekening worden gehouden met de opzegtermijn. Ook de dag waartegen de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd is belangrijk. In de wet staat namelijk dat een arbeidsovereenkomst tegen het einde van de maand moet worden opgezegd. Dit betekent dat de opzegtermijn niet op de dag van de opzegging begint te lopen. De opzegtermijn gaat in vanaf de eerste dag van de volgende maand.


In sommige cao's staat dat er tegen een andere dag mag worden opgezegd. Let daar dus goed op!


Fictieve opzegtermijn bij VSO: een voorbeeld


Benjamin heeft een vast contract. Zijn werkgever heeft voorgesteld om dit contract met een VSO te beëindigen. Benjamin gaat daarmee, zonder eerst juridisch advies in te winnen, akkoord.


Op 25 januari wordt de VSO gesloten. Op dat moment is Benjamin 8 jaar in dienst.

In de VSO staat dat de einddatum van het dienstverband 1 maart is.


Omdat Benjamin 8 jaar in dienst is, is de wettelijke opzegtermijn 2 maanden. Er is contractueel niets anders afgesproken en in de cao is ook geen afwijkende opzegtermijn opgenomen. Voor het UWV is 25 januari de 'opzegdag', zodat er tegen het einde van de maand januari kan worden opgezegd. De 'opzegmaanden' zijn dan februari en maart en de eerst mogelijke einddatum van de arbeidsovereenkomst is 1 april. Als Benjamin een WW-uitkering aanvraagt, zal het UWV die pas betalen nadat de fictieve opzegtermijn is verstreken: dus pas vanaf 1 april. Dit betekent dat Benjamin in de maand maart geen inkomen heeft. Zonde! Want dit had voorkomen kunnen worden als Benjamin van tevoren juridisch advies had ingewonnen.


VSO: niet alleen opzegtermijn is belangrijk, maar ook andere punten zijn de moeite waard om naar te kijken


Het gaat niet alleen fout bij de fictieve opzegtermijn het sluiten van een VSO. Het is ook belangrijk om andere zaken goed te bekijken. Is bijvoorbeeld de transitievergoeding wel juist berekend? En hoe zit het met uw vakantiedagen of overuren? Laat daarom altijd uw VSO controleren door een specialist. Dan weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft.


Conclusie


De fictieve opzegtermijn bij een vaststellingsovereenkomst is een cruciaal aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien. Het zorgt voor financiële zekerheid en voorkomt juridische complicaties. Door goed geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te nemen, kunt u een soepele overgang naar een WW-uitkering maken.


Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit onderwerp? Plan dan een gratis consult in. Wij helpen u graag!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page