Als u ziek bent, kan het niet meer vanzelfsprekend zijn om 40 uur per week te werken, zoals u wellicht gewend was. Tijdens een WIA-beoordeling bepaalt de verzekeringsarts van het UWV onder andere hoeveel uur per dag en per week u nog in staat bent om te werken. Als blijkt dat u minder dan 40 uur kunt werken dan is er sprake van een urenbeperking. In deze blog leggen we uit hoe een urenbeperking tot stand komt, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe u kunt handelen als u het niet eens bent met de beoordeling.
Wat is een urenbeperking?
Een urenbeperking betekent dat de verzekeringsarts bepaalt dat u niet langer in staat bent om u 8 uur per dag en 40 uur per week te werken. Dit wordt vastgelegd in een functionele mogelijkhedenlijst (FML), waarin al uw beperkingen als gevolg van uw ziekte worden opgenomen. Deze lijst is belangrijk, omdat deze mede bepaalt of en in welke mate u een WIA-uitkering krijgt.
De urenbeperking wordt vastgesteld in stappen van 2 uur per dag en 10 uur per week. Zo kan het UWV bijvoorbeeld beslissen dat u maximaal 6 uur per dag en 30 uur per week kunt werken, of slechts 2 uur per dag en 10 uur per week. U moet zich ervan bewust zijn dat de beperking gaat om werken in een willekeurige functie, dus niet enkel voor de functie waarvoor u bent uitgevallen. Dit kan in de praktijk betekenen dat u in plaats van de 20 uur die u oorspronkelijk werkte, nu 30 uur kunt werken.
Hoe bepaalt de verzekeringsarts een urenbeperking?
De verzekeringsarts beoordeelt uw situatie tijdens een gesprek en op basis van uw medisch dossier. Het is daarbij belangrijk om een realistisch dagverhaal te geven, waarin u eerlijk vertelt wat u dagelijks kunt doen, inclusief eventuele rustmomenten.
Wanneer wordt een urenbeperking vastgesteld?
De verzekeringsarts volgt een speciaal protocol bij de beoordeling. Er zijn drie belangrijke redenen om een urenbeperking vast te stellen:
Stoornis in de energiehuishouding: Als er een grotere behoefte is aan rust en herstel, bijvoorbeeld door ziekten zoals kanker, long-covid of slaapstoornissen.
Preventieve gronden: Wanneer er een risico bestaat dat uw gezondheid verslechtert door teveel werken waardoor er over grenzen wordt gegaan, bijvoorbeeld bij psychische of psychiatrische klachten.
Verminderde beschikbaarheid: Als u niet fulltime beschikbaar bent vanwege behandelingen, zoals een revalidatieprogramma.
Wat betekent een urenbeperking voor uw WIA-uitkering?
De vastgestelde urenbeperking heeft invloed op de beoordeling van uw mate van arbeidsongeschiktheid. De arbeidsdeskundige gebruikt het aantal uren dat u kunt werken voor het selecteren van de functies die u zou kunnen verrichten. Hij mag geen functies selecteren die een hogere urenomvang hebben dan de vastgestelde urenbeperking. Vanwege een urenbeperking kunnen daarom minder functies worden geselecteerd. Dit leidt vaak tot een hogere mate van arbeidsongeschiktheid. Kortom, als u minder uur kunt werken, bent u vaak meer arbeidsongeschikt.
Wat kunt u doen als u het niet eens bent met de urenbeperking?
Wij zien in onze praktijk regelmatig dat de urenbeperking zoals vastgesteld door de verzekeringsarts van het UWV niet overeenkomt met de werkelijke situatie van werknemers. Dit kan leiden tot een lagere WIA-uitkering, het niet toekennen van een IVA-uitkering of zelfs de beëindiging van een bestaande uitkering.
In dat geval adviseren wij u om bezwaar te maken tegen de beslissing van het UWV. Wij helpen u graag om uw situatie helder te maken en de urenbeperking te laten vaststellen die daadwerkelijk past bij uw mogelijkheden.
Advies nodig? Wij staan voor u klaar.
Heeft u vragen over uw WIA-beoordeling of twijfelt u of de urenbeperking juist is vastgesteld? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze ervaren juristen staan voor u klaar om u te ondersteunen in uw juridische traject en ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.
Comentários