top of page
SV-specialisten

Ontslag tijdens een tijdelijk contract; wat zijn uw rechten?

Een tijdelijk contract is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd waarin een einddatum staat. Een tijdelijk contract eindigt pas als die einddatum is aangebroken. Maar mag uw werkgever u tussentijds ontslaan? En wat zijn uw rechten als uw werkgever u tussentijds ontslaat?



Ontslag bij een tijdelijk contract


Een tijdelijk contract eindigt in ieder geval automatisch (van rechtswege) op de afgesproken datum. Daarvoor hoeft u of uw werkgever helemaal niets te doen. Dit is ook het geval als u dan ziek of zwanger bent. Een ontslag bij een tijdelijk contract kan alleen in de volgende gevallen:


  • Er is een tussentijds opzegbeding afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Uw werkgever kan dan het contract tussentijds opzeggen. Let op, dit betekent niet dat uw werkgever een brief aan u kan sturen dat uw contract tussentijds wordt opgezegd en dat het daarmee klaar is. U kunt alleen tussentijds ontslagen worden nadat uw werkgever een ontslagprocedure heeft gevoerd bij het UWV of de kantonrechter. Uw werkgever heeft dan wel een 'redelijke grond' nodig voor uw ontslag. Wat een redelijke grond is staat in de wet. Zonder een redelijke grond zal het UWV geen toestemming geven voor ontslag en zal de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ook niet ontbinden.


  • U stemt in met een vaststellingsovereenkomst. Als uw werkgever geen redelijke grond heeft of als uw werkgever wel een redelijke grond heeft, maar geen ontslagprocedure wil voeren, kan er ook een vaststellingsovereenkomst worden gesloten. Over de de inhoud van de vaststellingsovereenkomst kan in zo'n situatie onderhandeld worden. Het is belangrijk om die vaststellingsovereenkomst goed te controleren, zodat u wel aansluitend recht hebt op een WW-uitkering. Als er namelijk geen tussentijds opzegbeding is, heeft u pas recht op een WW-uitkering na de einddatum die in het tijdelijk contract is afgesproken. Mét tussentijds opzegbeding, moet de juiste opzegtermijn in acht genomen zijn voor een aansluitende WW-uitkering.


  • Uw werkgever ontslaat u op staande voet. Als u uw werkgever een reden heeft gegeven om u op staande voet te ontslaan, kan een tijdelijk contract ook tussentijds eindigen. Bij ontslag op staande voet heeft uw werkgever geen toestemming nodig van het UWV of de rechter. Wel moet het ontslag op staande voet aan een aantal voorwaarden voldoen.


Aanzeggen bij een tijdelijk contract


Een tijdelijke contract eindigt automatisch op de afgesproken einddatum zonder dat uw werkgever daar iets voor hoeft te doen. Het ontslag moet wel worden aangezegd. In de wet staat dat dit minimaal één maand voor de einddatum van het tijdelijke contract moet gebeuren. De aanzegverplichting geldt alleen niet bij tijdelijke contracten die korter duren dan zes maanden of als het contract is gesloten voor een afgebakend project.


Vergeet uw werkgever om aan te zeggen? Dan heeft u recht op een vergoeding die gelijk is aan één bruto maandsalaris. Als uw werkgever niet op tijd aanzegt, heeft u recht op een vergoeding naar rato. Denkt u recht te hebben op een aanzegvergoeding? Onderneem dan binnen twee maanden na het einde van uw contract actie door deze vergoeding op te eisen bij uw werkgever (of de rechter). Doet u dit niet binnen twee maanden? Dan vervalt het recht en kunt u er geen aanspraak meer op maken.


Transitievergoeding bij een tijdelijk contract


Als uw tijdelijk contract eindigt, heeft u recht op een transitievergoeding. Ook als het tijdelijk contract (zeer) kort heeft geduurd. U heeft alleen geen recht op een transitievergoeding in de volgende situaties:


  • Bij een vaststellingsovereenkomst (geen automatisch recht, maar kan vaak wel);

  • U handelde ernstig verwijtbaar of bent ernstig verwijtbaar nalatig;

  • U bent nog geen 18 jaar oud en werkte gemiddeld hoogstens 12 uur per week;

  • U hebt de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd bereikt;

  • Uw werkgever is failliet of zit in de schuldsanering;

  • Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen als bij cao een andere voorziening is afgesproken;

  • Als u vóór de einddatum van uw tijdelijke contract een opvolgend contract heeft afgesproken met uw werkgever.


Hulp nodig?


Heeft u hulp of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page