Als u ziekte bent, heeft u twee jaar wettelijke bescherming tegen ontslag. Er geldt dus een 'opzegverbod'. Uw werkgever mag uw arbeidsovereenkomst in die periode dus niet opzeggen. Deze bescherming heeft u zolang u uw re-integratieverplichtingen tijdens ziekte nakomt. Na twee jaar mag uw werkgever u in principe wel ontslaan door een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV.
Wanneer mag u uw werkgever u wél ontslaan tijdens ziekte
Soms mag uw werkgever u tijdens ziekte wél ontslaan, ook al bent u nog niet twee jaar ziek. Dit mag als:
uw werkgever al een ontslagvergunning had aangevraagd bij het UWV voordat u ziek werd.
uw tijdelijke contract afloopt en niet wordt verlengd. Uw werkgever moet u dan wel ziek uit dienst melden zodat u dan aanspraak kunt maken op een Ziektewetuitkering.
de kantonrechter uw arbeidsovereenkomst ontbindt, omdat er een andere reden is voor ontslag dan uw ziekte. Bijvoorbeeld disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie.
u wordt ontslagen tijdens de proeftijd en de reden van het ontslag niets te maken heeft met uw ziekte.
uw werkgever u op staande voet ontslaat.
Ontslag na twee jaar arbeidsongeschiktheid
Als u langer dan twee jaar ziek bent, is het opzegverbod niet meer van toepassing. Tenminste, als het UWV aan uw werkgever geen loonsanctie heeft opgelegd. Het UWV legt aan uw werkgever een loonsanctie op, als uw werkgever onvoldoende heeft gedaan om u te re-integreren in (aangepast) eigen werk of in ander passend werk. Dit betekent dat uw werkgever uw loon maximaal een jaar langer moet doorbetalen. In die verlengde loondoorbetalingsperiode mag u niet worden ontslagen. Het is dus erg belangrijk om niet in te stemmen met een vaststellingsovereenkomst, voordat hierover zekerheid is.
Uw werkgever kan een ontslagprocedure starten bij het UWV wegens langdurige arbeidsongeschiktheid als:
u langer dan twee jaar (of maximaal 3 jaar bij een loonsanctie) bent en daardoor uw eigen werk niet meer kunt doen; en
als door de bedrijfsarts niet wordt verwacht dat u binnen 26 weken kunt terugkeren in (aangepast) eigen werk; én
er binnen het bedrijf van uw werkgever geen ander werk voor u voorhanden is.
Vaststellingsovereenkomst bij ziekte
In de eerste twee (of drie) jaar van uw ziekte mag uw werkgever u dus niet ontslaan. Toch kan uw werkgever aan u in die periode wel een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Het kan aantrekkelijk lijken om die tekenen, bijvoorbeeld omdat uw re-integratietraject veel stress oplevert. Wij raden absoluut af om tijdens ziekte mee te werken aan een vaststellingsovereenkomst. U gaat dan ziek uit dienst, maar krijgt geen Ziektewetuitkering of WW-uitkering. Teken daarom nooit zomaar een vaststellingsovereenkomst, maar laat u eerst goed informeren.
Een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte is soms wel mogelijk, bijvoorbeeld als u verwacht dat u binnen afzienbare tijd zult herstellen. Denk hier niet te lichtzinnig over en neem geen onnodige risico's. Het zou zonde zijn als u na uw ontslag toch ziek blijft, waardoor u geen enkele uitkering krijgt.
Hoe zit het met de transitievergoeding bij ziekte?
Uw werkgever kan u na twee (of drie) jaar ziekte ontslaan via het UWV. In dat geval zal hij aan u een transitievergoeding moeten betalen. Dit is wettelijk geregeld. Sommige werkgevers willen geen transitievergoeding betalen, en ontslaan daarom niet. In sommige gevallen moet uw werkgever echter wel meewerken aan uw ontslag als u daarom vraagt en aan u toch de transitievergoeding betalen. Schakel daarvoor altijd de hulp in van jurist.
In plaats van een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV, kan uw werkgever aan u ook een vaststellingsovereenkomst (of beëindigingsovereenkomst) aanbieden. Hoewel uw werkgever dan aan u wettelijk gezien geen transitievergoeding hoeft te betalen, staat in de vaststellingsovereenkomst meestal toch een ontslagvergoeding die minimaal even hoog is als de transitievergoeding. Die zou u namelijk ook krijgen als uw werkgever u via het UWV zou ontslaan. Het is belangrijk om te controleren of de hoogte van de aangeboden vergoeding wel gelijk is aan minimaal de transitievergoeding en welke einddatum en loon is gebruikt bij het berekenen van de vergoeding.
Ontslagprocedure bij het UWV
Als uw werkgever een ontslagprocedure begint bij het UWV (bijvoorbeeld omdat u niet mee wil werken aan een vaststellingsovereenkomst), wordt u door het UWV ook bij die procedure betrokken. Dat betekent dat u zich kunt verweren tegen de ontslagaanvraag. Het UWV zal dat verweer dan meewegen bij haar besluit om aan uw werkgever wel of geen toestemming te geven om uw arbeidsovereenkomst op te zeggen.
Comments