top of page
SV-specialisten

Ontslagvergoeding bij reorganisatie; wat moet u weten?

Bijgewerkt op: 1 dag geleden

Ontslag wegens een reorganisatie komt helaas vaak voor. Kan uw werkgever u zomaar ontslaan? En heeft u dan recht op een ontslagvergoeding? Hier leest u het antwoord op deze vragen.

Mag ik worden ontslagen bij een reorganisatie?


U mag bij een reorganisatie nooit zomaar worden ontslagen. Dat komt omdat u ontslagbescherming heeft. Uw werkgever heeft uw medewerking nodig voor een ontslag. Meestal zal uw werkgever dus aan u een vaststellingsovereenkomst aanbieden om een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te realiseren. Werkt u niet mee aan een vaststellingsovereenkomst? Dan heeft uw werkgever toestemming van het UWV nodig om uw arbeidsovereenkomst op te zeggen. Het UWV geeft die toestemming uiteraard niet zomaar. Uw werkgever zal bij het UWV moeten aantonen dat er een bedrijfseconomische reden, waardoor uw functie vervalt. Daarnaast moet uw werkgever in die ontslagprocedure laten zien dat hij het afspiegelingsbeginsel juist heeft toegepast. Tot slot zal uw werkgever moeten laten zien dat hij heeft onderzocht dat er geen andere functie voor u beschikbaar is binnen zijn bedrijf.


Ontslagvergoeding bij reorganisatie


U heeft recht op een ontslagvergoeding bij ontslag vanwege een reorganisatie. Dit geldt ook als u een tijdelijk contract heeft. Meestal is er bij een reorganisatie een sociaal plan. Hierin staat hoe hoog de ontslagvergoeding is. Als er geen sociaal plan is, is de ontslagvergoeding in ieder geval gelijk aan de transitievergoeding. Over de hoogte van de ontslagvergoeding kunt u onderhandelen. De onderhandelruimte zal afhangen van de vraag hoe groot de kans is dat uw werkgever van het UWV toestemming krijgt om uw arbeidsovereenkomst op te zeggen. Als er een risico bestaat dat het UWV de toestemming niet geeft (bijvoorbeeld omdat het afspiegelingsbeginsel niet juist is toegepast of als er een andere functie voor u beschikbaar is), zal uw werkgever bereid zijn om meer te betalen dan de transitievergoeding. Laat u daarom altijd goed adviseren voordat u een vaststellingsovereenkomst tekent.


Moet ik de vaststellingsovereenkomst tekenen?


Als uw werkgever aan u een vaststellingsovereenkomst heeft gegeven omdat uw functie is vervallen bij de reorganisatie, bent u niet verplicht om die tekenen. Uw werkgever kan wel druk op u proberen te zetten door te zeggen dat u binnen een paar dagen moet tekenen. Dit hoeft u niet te doen! Het is belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst correct is opgesteld, zodat uw WW-rechten niet in gevaar komen (Ontslag met een vaststellingsovereenkomst; wat betekent dit voor uw WW-rechten?). Daarnaast wilt u zeker weten dat u wel de juiste ontslagvergoeding krijgt (Ontslagvergoeding bij reorganisatie; wat moet u weten?).


Meestal staat in de vaststellingsovereenkomst dat u juridisch advies kunt inwinnen. Het is verstandig om hier gebruik van te maken en bij uw werkgever aan te geven dat u de vaststellingsovereenkomst eerst wilt bespreken met een jurist. Heeft u de vaststellingsovereenkomst al getekend en heeft u spijt? Dan kunt u binnen 14 (of soms 21) dagen na ondertekening nog op de overeenkomst terugkomen. U hoeft hiervoor geen reden op te geven. Na 14 (of soms 21) dagen is de ondertekende overeenkomst wel definitief en kunt er niet meer van afzien.


Als u de vaststellingsovereenkomst niet tekent, moet uw werkgever een ontslagprocedure starten bij het UWV. Tijdens deze procedure kunt u verweer voeren tegen het ontslag en het UWV laten weten waarom u het niet eens bent met uw ontslag. Als het UWV ondanks uw verweer aan uw werkgever toestemming geeft om u te ontslaan, kan uw werkgever uw arbeidsovereenkomst opzeggen. Maar ook na de procedure bij het UWV moet uw werkgever rekening houden met de opzegtermijn. Van de opzegtermijn gaat wel de proceduretijd bij het UWV af. Er moet altijd minstens 1 maand opzegtermijn overblijven.


Anders dan bij een ontslag met wederzijds goedvinden door middel van een vaststellingsovereenkomst kunt u bij een ontslag via het UWV niet onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding. U heeft dan alleen recht op de transitievergoeding.


Wat kost het om een jurist in te schakelen?


Het laten controleren van een vaststellingsovereenkomst kost over het algemeen tussen de € 500 en € 1.500.


Meestal heeft uw werkgever een budget beschikbaar gesteld voor juridisch advies. Is er geen budget opgenomen in de vaststellingsovereenkomst? Dan is die er vaak wel nadat uw jurist daarover contact opneemt met uw werkgever. Het laten controleren van de vaststellingsovereenkomst kost u daarom meestal niets.


Kan ik direct al beginnen met solliciteren?


U bent, volgens het UWV, verplicht om te solliciteren op passende functies vanaf het moment dat u wordt ontslagen. Dit betekent dat u eigenlijk al moet beginnen met solliciteren vanaf het moment dat u de vaststellingsovereenkomst tekent. Maar het UWV is wat dit betreft niet zo streng, omdat uw werkgever uw loon doorbetaald tot de einddatum die is afgesproken in de vaststellingsovereenkomst. Pas als u uit dienst bent en daadwerkelijk een WW-uitkering ontvangt, wordt het UWV strenger. Vanaf dat moment moet u meerdere keren per week solliciteren.


Soms is het mogelijk om in de vaststellingsovereenkomst afspraken te maken over het vinden van een nieuwe baan terwijl u nog niet uit dienst bent. Bijvoorbeeld dat dan uw arbeidsovereenkomst eindigt op de datum dat u in dienst treedt van uw werkgever, maar dat u dan wel (een deel van uw) loon krijgt doorbetaald van uw oude werkgever tot de oorspronkelijk in de vaststellingsovereenkomst afgesproken einddatum.


Hulp nodig?


Dreigt u te worden ontslagen? Dan kunnen wij u helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op. Heeft u een VSO ontvangen van uw werkgever en wilt u die laten controleren? Neem dan contact met ons op of plan een gratis consult in. Wij helpen u graag!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page