top of page
SV-specialisten

Stappenplan voor het aanvragen van een WIA-uitkering; hoe werkt het en wat heeft u nodig?

Bijgewerkt op: 18 uur geleden

Bent u langdurig ziek en kunt u niet meer (volledig) werken? Dan kan een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) uitkomst bieden. Deze uitkering is er om u financieel te ondersteunen als u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent. Het aanvragen van een WIA-uitkering kan echter ingewikkeld zijn. In dit stappenplan leggen we uit hoe het werkt en wat u nodig heeft.


WIA aanvraag

Stap 1: Controleer of u in aanmerking komt


De WIA is bedoeld voor werknemers die na twee jaar ziekte niet of slechts gedeeltelijk kunnen werken. U komt mogelijk in aanmerking als:

  • U 104 weken ziek bent en nog steeds niet (volledig) kunt werken.

  • Het UWV zal beoordelen of u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent.


Stap 2: Vraag de WIA-uitkering op tijd aan


U moet uw WIA-uitkering uiterlijk 3 maanden voor het einde van de 104 weken loondoorbetaling aanvragen. Het UWV stuurt u hierover doorgaans een herinnering. Zorg dat u op tijd bent, want te laat aanvragen kan ertoe leiden dat u tijdelijk zonder inkomen zit. Uw werkgever zal namelijk, normaal gesproken, de loondoorbetaling na 104 weken beëindigen.  


Stap 3: Verzamel de benodigde documenten


Voor uw aanvraag heeft u verschillende gegevens en documenten nodig. Denk hierbij aan:


  1. Het aanvraagformulier: Dit kunt u vinden op de website van het UWV.

  2. Medische gegevens: Het UWV heeft informatie nodig over uw gezondheidstoestand. Soms is een verklaring van uw behandelend arts nodig. Zorg ervoor dat deze informatie zo compleet mogelijk is, zo kan de arts van het UWV een zorgvuldig oordeel vellen over uw gezondheidssituatie.

  3. Re-integratieverslag: dit verslag betreft in ieder geval de volgende documenten:

·       Probleemanalyse van de bedrijfsarts en eventuele bijstellingen; uit dit document volgt wat er nodig is voor herstel en re-integratie.

·       Plan van aanpak en eventuele bijstellingen: dit is een overzicht van de afspraken tussen u en uw werkgever over uw re-integratie.

·       Eerstejaarsevaluatie: Een rapportage over de voortgang van uw re-integratie na het eerste jaar.

·       Actueel oordeel bedrijfsarts: Dit is een document van de bedrijfsarts dat inzicht geeft in uw huidige medische situatie en mogelijkheden tot werkhervatting.

·       Eindevaluatie: Dit is een afsluitend verslag over uw re-integratie- inspanningen.


Op de verplichting al deze documenten aan te leveren bestaat één uitzondering. Als u geen mogelijkheden heeft gehad om te werken vanwege uw gezondheidssituatie is het aanleveren van de probleemanalyse en het actueel oordeel van de bedrijfsarts voldoende.


Stap 4: Laat uw situatie beoordelen door het UWV

Na het indienen van uw aanvraag onderzoekt het UWV uw situatie. Dit bestaat uit twee belangrijke onderdelen:


  1. Beoordeling door een verzekeringsarts: De verzekeringsarts onderzoekt uw medische situatie en stelt een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) op. Deze lijst bevat de beperkingen die u heeft met betrekking tot het verrichten van arbeid.


  2. Beoordeling door een arbeidsdeskundige: De arbeidsdeskundige bepaalt op basis van de FML of en hoeveel u nog kunt werken. Er wordt bezien of en zo ja hoeveel u nog zou kunnen verdienen in arbeid. Dit bedrag wordt afgezet tegen het inkomen dat u verdiende in het jaar voordat u arbeidsongeschikt werd. Uiteindelijk leidt deze rekensom dat uw mate van arbeidsongeschiktheid.


Afhankelijk van het resultaat kunt u in aanmerking komen voor:


  • WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten): Als u nog gedeeltelijk kunt werken.

  • IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten): Als u volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent.

  • Geen recht op een uitkering: hiervan is sprake indien u hersteld bent voor de arbeid waarvoor u bent uitgevallen of als u minder dan 35 procent arbeidsongeschikt wordt geacht.


Stap 5: Ontvang het besluit en maak bezwaar indien nodig


Het UWV neemt een besluit op basis van de beoordeling. Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken. Hiervoor is een goed onderbouwd bezwaarschrift nodig, bijvoorbeeld ondersteund met medische verklaringen of een second opinion.


Extra tips voor een goede voorbereiding


  • Schakel tijdig hulp in: Een juridisch adviseur of andere specialist kan u veel zorgen uit handen nemen.

  • Bewaar al uw documenten: Houd een overzicht bij van uw communicatie met uw werkgever, de bedrijfsarts en het UWV.


Conclusie


Het aanvragen van een WIA-uitkering is geen eenvoudige opgave, maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning kunt u het proces succesvol doorlopen. Heeft u hulp nodig bij uw WIA-aanvraag of bezwaarprocedure? Wij staan voor u klaar. Neem vandaag nog contact met ons op!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page