top of page
SV-specialisten

U bent zwanger en ontvangt een vaststellingsovereenkomst: Waar moet u op letten?

Bijgewerkt op: 13 dec 2024


Als u zwanger bent, is dit een bijzondere en vaak spannende tijd. Tegelijkertijd kunt u te maken krijgen met onverwachte situaties op uw werk, zoals het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst. Het is essentieel om goed op de hoogte te zijn van uw rechten en de gevolgen van het tekenen van zo'n overeenkomst tijdens uw zwangerschap.




U heeft bescherming tegen ontslag


Uw werkgever mag u niet ontslaan gedurende uw zwangerschap, uw zwangerschapsverlof, en tot 6 weken na uw bevallingsverlof.


Als u ziek bent geworden door de zwangerschap en/of bevalling aansluitend op uw verlof dan mag u ook niet ontslagen worden in de eerste zes weken nadat u weer volledig bent teruggekeerd op uw werk.


Let op, deze bescherming  geldt niet in de volgende situaties:


o   U wordt op staande voet of tijdens de proeftijd ontslagen;

o   Het bedrijf waar u werkt gaat failliet;

o   Het ontslag heeft te maken met bedrijfseconomische redenen, waarbij uw functie (waarin u tenminste 26 weken heeft gewerkt) komt te vervallen vanwege volledige of gedeeltelijke bedrijfssluiting. Let op, dit geldt niet als dit moment valt in uw zwangerschaps- of bevallingsverlof en de zes weken daaropvolgend. In die situatie bent u wel beschermd tegen ontslag.


Beëindiging met wederzijds goedvinden tijdens uw zwangerschap


In sommige situaties is een vaststellingsovereenkomst toch uiteindelijk een goede oplossing voor de situatie waarin u zich bevindt. In een vaststellingovereenkomst legt u samen met uw werkgever afspraken vast over de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan zaken als een ontslagvergoeding, per welke datum wordt de overeenkomst beëindigd, de vrijstelling van werk of de uitbetaling van vakantiedagen.


Er is altijd ruimte voor onderhandeling, zeker in een situatie waarin u als zwangere vrouw op zoek moet naar een andere baan. Dit verstrekt uw onderhandelingspositie. Het is ook belangrijk om te beseffen dat de inhoud van de overeenkomst mogelijk verstrekkende gevolgen kan hebben voor uw financiële situatie. Schakel daarom altijd juridische hulp in als u een vaststellingsovereenkomst ontvangt, de kosten voor deze hulp worden nagenoeg altijd gedekt door uw werkgever door een bepaling op te nemen in de vaststellingsovereenkomst.


Wat is belangrijk bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst tijdens zwangerschap?


WW-uitkering, zwanger en vaststellingsovereenkomst


Het is belangrijk om te weten dat het tekenen van een vaststellingsovereenkomst gevolgen kan hebben voor uw recht op een werkloosheidsuitkering (WW). Als u vrijwillig instemt met de beëindiging van uw contract, kan dit leiden tot een (tijdelijke) uitsluiting van uw recht op WW. Dit kan vooral problematisch zijn als u na uw verlof er niet snel in slaagt een andere baan te vinden waardoor u langere tijd niet over inkomsten beschikt. Het is om die reden van zeer groot belang dat uit de overeenkomst blijkt dat het initiatief tot beëindiging is gelegen bij de werkgever, dat er geen dringende reden aanwezig is voor het ontslag en dat het gaat om een beëindiging met wederzijds goedvinden. Indien het voorstel de schijn opwekt dat u het initiatief heeft genomen tot beëindiging dan kan u hiermee u recht op WW verspelen. Bovendien krijgt u pas een WW-uitkering nadat de "fictieve opzegtermijn" is verstreken. Het is dus belangrijk om daar scherp op te zijn bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst.


De hoogte van de beëindigingsvergoeding


Het is belangrijk om te laten controleren of de hoogte van de beëindigingsvergoeding wel conform de wettelijke regels is vastgesteld. Bedenk dat dit slechts een minimum vergoeding is waar u recht op heeft, door middel van onderhandelingen is het vaak mogelijk een substantieel hogere vergoeding te ontvangen.


Overige arbeidsvoorwaarden


Vergeet vooral niet te onderhandelen over de uitbetaling van resterende vakantiedagen of bonussen. Zorg er eveneens voor dat eventuele relatie en-concurrentiebedingen niet langer van toepassing zijn.


Hulp nodig?


Het blijkt wel dat een vaststellingsovereenkomst een complexe zaak is, vooral in de bijzondere periode van uw zwangerschap. Er zijn veel aspecten waar u rekening mee moet houden. Zorg er daarom voor dat u goed geïnformeerd bent en dat u de tijd neemt om alle opties en consequenties te overwegen.

Door onze hulp in te schakelen kunt u een weloverwogen keuze maken die het beste is voor u en uw toekomstige gezin.

 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page