top of page
SV-specialisten

U gaat een WIA-aanvraag indienen bij het UWV. Wat moet u weten?

Bijgewerkt op: 3 jan

Nadat u 104 weken arbeidsongeschikt bent geweest, kunt u een WIA-uitkering krijgen van het UWV. U moet dan wel ten minste 35% arbeidsongeschikt zijn. Maar voordat u een WIA-uitkering kunt krijgen, moet u wel een aanvraag indienen. Hoe gaat dat in zijn werk en waar moet u aan denken?



WIA-aanvraag


WIA-aanvraag op tijd indienen


Een WIA aanvragen UWV doet u uiterlijk in de 93ste week van uw arbeidsongeschiktheid. Indien u de WIA-aanvraag te laat indient, dan gaat uw WIA-uitkering ook later in. U kunt dan in financiële problemen komen. Wilt u meer weten over het aanvragen van een WIA-uitkering of wilt u een WIA-aanvraag indienen, kijk dan hier: https://www.uwv.nl/nl/wia/wia-aanvragen.

 

Voorschot WIA-uitkering


Nadat u de WIA-aanvraag heeft ingediend, zal het UWV moeten beoordelen of u recht heeft op een WIA-uitkering. Misschien heeft u het op het nieuws gelezen, maar het UWV kampt met hele grote achterstanden in WIA-beoordelingen. Waarschijnlijk zal het UWV niet op tijd kunnen beslissen. Na twee jaar ziekte heeft u geen recht meer op loon van uw werkgever. Om daarna toch een inkomen te hebben, is het raadzaam om een voorschot op uw WIA-uitkering van het UWV te ontvangen. Voor een voorschot WIA-uitkering hoeft u zelf niets te doen. Twee weken voordat u de WIA-uitkering moet krijgen, wordt u gebeld door het UWV. Er wordt dan gevraagd of u een voorschot WIA uitkering wenst te ontvangen. Wij adviseren u hiermee in te stemmen, zodat u toch een inkomen heeft.

 

Melding te late beslissing


Zoals gezegd, zal het UWV te laat beslissen op uw WIA-aanvraag. Als het UWV haar wettelijke termijn overschrijdt, dan kunt u uiteindelijk een dwangsom bij het UWV eisen. Dit is een boete die het UWV moet betalen omdat zij te laat beslist op uw WIA-aanvraag. De hoogte van de dwangsom kan oplopen tot  € 1442. Meer informatie over de melding te late beslissing en dwangsom vindt u hier.

 

Wat gebeurt er daarna?


Nadat u twee jaar ziek bent geweest, zult u met uw werkgever moeten beslissen hoe het verder gaat. Blijft u bij werkgever in dienst of zal uw arbeidsovereenkomst eindigen? Uw werkgever kan bijvoorbeeld een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen. Als het UWV het ontslag goedkeurt, dan zult u bij uw werkgever uit dienst treden. U kunt met uw werkgever ook een vaststellingsovereenkomst aangaan. In deze overeenkomst spreekt u met elkaar af dat uw arbeidsovereenkomst op een bepaalde datum zal eindigen en tegen welke voorwaarden dat zal gebeuren. Dit staat los van uw WIA-aanvraag. Als het UWV op uw WIA-aanvraag heeft beslist, dan zijn er twee mogelijkheden: u krijgt een WIA-uitkering of u krijgt geen WIA-uitkering. Als u een WIA-uitkering krijgt, dan stopt uw voorschot. Als u geen recht heeft op een WIA-uitkering omdat u minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, dan kunt u een WW-uitkering aanvragen. Als u een WW-uitkering krijgt, wordt het voorschot op de WIA-uitkering meestal verrekend met de WW-uitkering. U hoeft het voorschot op de WIA-uitkering in dat geval (meestal) niet terug te betalen.

 

Hulp nodig?


Het aanvragen van een WIA-uitkering, het UWV verzoeken om een dwangsom te betalen, onderhandelen met uw werkgever over een vaststellingsovereenkomst of een WW-uitkering aanvragen kan voor u heel stressvol zijn. SV-specialisten helpt u graag verder. Met onze ruime ervaring zorgen wij ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft. Neem contact met ons op!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page