U heeft misschien de term eigenrisicodrager gehoord in verband met uitkeringen zoals de Ziektewet of WIA. Maar wat betekent het precies als uw (ex-)werkgever eigenrisicodrager is? En hoe weet u of dit ook voor uw situatie geldt?
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn, dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het begeleiden en betalen van bepaalde uitkeringen, in plaats van het UWV. Dit kan gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de ex-werknemer. Hieronder leggen we uit wat dit precies inhoudt en hoe u kunt nagaan of uw (ex-)werkgever eigenrisicodrager is.
Hoe weet ik of mijn werkgever eigenrisicodrager is?
Dit kunt u op verschillende manieren controleren:
Vraag het aan uw werkgever of HR-afdeling.
Controleer uw loonstrook.
Neem contact op met het UWV.
Het is belangrijk om dit te weten, omdat de begeleiding en financiële verantwoordelijkheid bij ziekte of arbeidsongeschiktheid hierdoor anders kunnen zijn geregeld.
Werkgever is eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW-eigenrisicodrager)
U bent ziek en uw werkgever betaalt uw salaris maximaal twee jaar door. Het kan voorkomen dat uw arbeidsovereenkomst met uw werkgever tijdens deze twee jaar eindigt, omdat u bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft. In dat geval gaat u ziek-uit-dienst en heeft u recht op een Ziektewetuitkering. Omdat uw ex-werkgever ZW-eigenrisicodrager is, verzorgt hij de begeleiding en is hij financieel verantwoordelijk voor uw Ziektewetuitkering. Dit betekent dat uw ex-werkgever u zal moeten ondersteunen met uw re-integratie. Hij zal moeten onderzoeken of u werkzaamheden bij hem kunt verrichten. Als dat niet kan, dan moet de ex-werkgever bekijken of u werkzaamheden in een ander bedrijf kunt verrichten. De re-integratie heeft tot doel uw mogelijkheden te benutten, zodat u op een gegeven moment helemaal herstelt en geen uitkering meer nodig heeft.
Uw ex-werkgever heeft verplichtingen, maar u ook. U moet alle verplichtingen nakomen die de Ziektewet u oplegt, tenzij dit door uw medische situatie niet mogelijk is. U dient bijvoorbeeld aan oproepen van uw ex-werkgever, om te verschijnen bij de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige, gehoor te geven. Daarnaast moet u er alles aan doen om de re-integratie goed te laten verlopen, door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar werk en juiste medische hulp in te roepen. Komt u de verplichtingen uit de Ziektewet niet na, dan kan uw ex-werkgever als ZW-eigenrisicodrager u een sanctie opleggen.
De Ziektewetuitkering eindigt na twee jaar arbeidsongeschiktheid. Daarna heeft u eventueel recht op een WIA-uitkering.
Werkgever is eigenrisicodrager voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA-eigenrisicodrager)
Na twee jaar arbeidsongeschiktheid beoordeelt het UWV of u recht heeft op een WIA-uitkering. Indien u volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent, heeft u recht op een IVA-uitkering. U hoeft dan niet meer te re-integreren en het UWV betaalt uw uitkering. Indien het UWV u een WGA-uitkering toekent, dan is werkgever als WGA-eigenrisicodrager voor maximaal tien jaar verantwoordelijk voor uw WGA-uitkering. Hij zal u dan moeten re-integreren en is financieel verantwoordelijk voor uw WGA-uitkering.
De verplichtingen die voor een ZW-eigenrisicodrager gelden, komen grotendeels overeen met de verplichtingen die een WGA-eigenrisicodrager heeft. Ook nu zal hij er alles aan moeten doen om u aan het werk te krijgen. Ook u heeft verplichtingen. Deze zijn opgesomd in de Wet WIA en lijken op de verplichtingen uit de Ziektewet. Ook hier moet u bijvoorbeeld gehoor geven aan elke oproep en moet u er alles aan doen om passende arbeid te vinden.
Ter afsluiting
Heeft u vragen over uw verplichtingen in het kader van de Ziektewet of de Wet WIA, of heeft u een sanctie opgelegd gekregen? Laat het ons weten. Wij kunnen helpen.
Comments