top of page
SV-specialisten

Vakantiedagen bij ontslag. Dit is wat u moet weten.

Een ontslag met een vaststellingsovereenkomst brengt veel vragen met zich mee. Wat gebeurt er met uw vakantiedagen? Kan uw werkgever u verplichten uw vakantiedagen op te nemen? En hoe zit het met een eventuele uitbetaling van uw vakantiedagen?

Het verschil tussen vakantiegeld en vakantiedagen


In de wet staat dat werknemers recht hebben op vakantiedagen én vakantiegeld. Vakantiegeld ontvangt u naast uw loon en bedraagt minimaal 8% van uw brutoloon van het afgelopen jaar. Meestal wordt het vakantiegeld eind mei betaald. Als uw arbeidsovereenkomst eerder eindigt, dan ontvangt u het deel dat u tot dan heeft opgebouwd. Dit bedrag moet uiterlijk één maand na na uw laatste loon uitbetaald worden.


Vakantiedagen zijn dagen waarop u niet hoeft te werken. Wettelijk heeft u recht op vier keer het aantal uur dat u wekelijks werkt. Als in uw arbeidsovereenkomst of de toepasselijke cao een hoger aantal staat, heeft u recht op dat hogere aantal. Het meerdere dan de wettelijke vakantiedagen wordt bovenwettelijke vakantiedagen genoemd.


Vaststellingsovereenkomst en vakantiedagen


Bij een ontslag door middel van een vaststellingsovereenkomst (VSO) heeft u recht op uitbetaling van uw opgebouwde vakantiedagen. Dit geldt zowel voor uw wettelijke vakantiedagen als uw bovenwettelijke vakantiedagen. U kunt er ook voor kiezen om uw vakantiedagen op te nemen in plaats van het uit te laten betalen. Het voordeel hiervan is dat u eerder kunt stoppen met werken dan de officiële einddatum van uw arbeidsovereenkomst.


Als u ervoor kiest om uw vakantiedagen uit te laten betalen, krijgt u een financiële vergoeding voor die dagen. Eén vakantiedag is één dag loon waard, inclusief vakantiegeld en andere vaste onderdelen van uw loon. Wanneer u een vakantiedag opneemt moet uw werkgever deze dag dus uitbetalen alsof u die dag gewoon heeft gewerkt. De waarde van een vakantiedag moet gelijk zijn aan de financiële compensatie die u normaal gesproken ontvangt. Dit betekent dat ook de structureel toegekende bonussen, het werkgeversdeel pensioenpremie, de toepasselijke toeslagen en de dertiende maand moeten worden meegenomen bij de uitbetaling van de vakantiedagen. Het enige dat niet hoeft te worden meegenomen bij de uitbetaling van de vakantiedagen is de uitbetaling van de (reis)kostenvergoeding.


Vrijstelling van werk bij een VSO en vakantiedagen


In veel vaststellingsovereenkomsten staat dat u wordt vrijgesteld van werk en dat u met behoud van uw loon niet meer hoeft te werken. Werkgevers proberen in zo’n situatie vaak de vakantiedagen daartegen weg te strepen. Er wordt dan in de vaststellingsovereenkomst opgenomen dat deze ‘genoten geacht worden’. U hoeft hiermee niet in te stemmen.


Conclusie


Vakantiedagen bij ontslag met een vaststellingsovereenkomst kunnen op verschillende manieren worden afgehandeld, afhankelijk van uw voorkeur en situatie. Of u nu kiest voor uitbetaling of opname van uw vakantiedagen, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en duidelijke afspraken te maken met uw werkgever. Met de juiste aanpak kunt u ervoor zorgen dat uw vakantiedagen op een eerlijke en gunstige manier worden afgehandeld. Heeft u een VSO ontvangen en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Plan dan een gratis consult in. Wij helpen u graag!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page