U heeft een vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen. Daarin staat dat u tot de einddatum van uw arbeidsovereenkomst niet hoeft te werken. Bent u verplicht dit te accepteren? En klopt het dat u daarvoor uw vakantiedagen moet inleveren?
Wat is vrijstelling van werk bij een vaststellingsovereenkomst?
Als u wordt vrijgesteld van werk betekent dit dat u niet meer hoeft te werken gedurende de opzegtermijn, maar wel uw salaris blijft ontvangen. Dit kan verschillende voordelen hebben:
Rust en ruimte: u krijgt de tijd om te herstellen van de emotionele impact van het verlies van de baan en kunt zich in die periode oriënteren op nieuwe mogelijkheden.
Zoeken naar een nieuwe baan: u kan zich volledig richten op het vinden van een nieuwe baan zonder de verplichtingen van het huidige werk.
Voorkomen van conflicten: het kan helpen om eventuele spanningen en conflicten op de werkvloer te vermijden.
De afspraak over vrijstelling van werk staat bijna altijd in een VSO.
Schorsing of op non-actiefstelling?
De begrippen vrijstelling van werk, schorsing en op non-actiefstelling zijn niet hetzelfde, maar worden vaak wel door elkaar gebruikt.
Schorsing is een straf waarmee de werkgever de werknemer verbiedt om op het werk te verschijnen, omdat de werknemer iets ernstigs heeft gedaan. De schorsing is vaak de laatste straf die een werknemer krijgt, voordat de werkgever ontslag geeft. Bij een non-actiefstelling beslist de werkgever eenzijdig dat de werknemer tijdelijk niet mag werken omdat er anders een onrustige situatie ontstaat. De non-actiefstelling is bedoeld om de rust in het bedrijf te herstellen en is niet als straf bedoeld. Vrijstelling van werk is geen schorsing of op non-actiefstelling. Vrijstelling van werk is een afspraak over verlof met behoud van loon en geen straf of ordemaatregel.
Hoe lang duurt een vrijstelling van werk bij een VSO?
De vrijstelling van werk begint meestal op de dag dat u akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst. Maar de vrijstelling kan ook eerder beginnen, bijvoorbeeld vanaf de start van de onderhandelingen over uw ontslag. De vrijstelling van werk eindigt altijd op de einddatum van de arbeidsovereenkomst.
De vrijstelling van werk bij een vaststellingsovereenkomst duurt dus, afhankelijk van de fictieve opzegtermijn, in ieder geval een maand.
Wat betreft het inleveren van vakantiedagen zijn de volgende opties mogelijk:
U wordt vrijgesteld van werk en hoeft geen vakantiedagen in te leveren. Alle vakantiedagen worden uitbetaald bij de eindafrekening.
U wordt vrijgesteld van werk en moet daarvoor een bepaald aantal vakantiedagen inleveren. Welk aantal u moet inleveren, hangt af van de onderhandelingen.
U wordt vrijgesteld van werk en levert alle vakantiedagen in. Dit is meestal zo als de vrijstelling van werk heel lang duurt of als u veel belang bij de vrijstelling heeft.
Liever doorwerken?
Komt u er met uw werkgever niet uit of wilt u liever niet instemmen met een vrijstelling van werk? Dan moet u tot de einddatum van uw contract doorwerken. Dat is alleen anders als uw werkgever u op non-actief heeft gesteld, maar u hoeft dan geen vakantiedagen op te nemen.
Hulp nodig?
U weet nu wat vrijstelling van werk bij een VSO betekent. Natuurlijk worden er bij een VSO veel meer afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over WW-vriendelijke ontslagreden, de transitievergoeding, een concurrentiebeding etc. Heeft u een VSO ontvangen en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Plan dan een gratis consult in. Wij helpen u graag!
Comentários