top of page
SV-specialisten

Ziek uit dienst tijdens een tijdelijk contract

U heeft een tijdelijk contract en bent ziek. Tijdens uw ziekte eindigt dit tijdelijke contract en u gaat ziek uit dienst. Wat nu? Wat gebeurt er met uw rechten? Kunt u aanspraak maken op een Ziektewetuitkering? En moet uw werkgever aan u een transitievergoeding betalen?



Ziek tijdens een tijdelijk contract


Als u arbeidsongeschikt bent tijdens een tijdelijk contract, heeft u recht op loondoorbetaling van uw werkgever zolang uw contract duurt. Uw werkgever moet zolang u dienst bent, minimaal 70% van uw loon betalen. Deze loondoorbetalingsverplichting duurt (meestal) maximaal 104 weken, maar eindigt als uw contract eindigt. Dat u ziek bent op de in het contract afgesproken einddatum maakt dat niet anders. Uw werkgever is namelijk niet verplicht om uw contract te verlengen omdat u ziek bent.


Ziek uit dienst tijdelijk contract


Als u ziek bent op het moment dat uw contract eindigt, moet uw werkgever u ziek uit dienst melden bij het UWV. U komt dan (meestal) in aanmerking voor een Ziektewetuitkering. De Ziektewet is een vangnetregeling voor werknemers die ziek zijn een geen recht meer hebben op loondoorbetaling door hun werkgever. De hoogte van de Ziektewetuitkering is (minimaal) 70% van uw dagloon. U krijgt in totaal maximaal 104 weken een Ziektewetuitkering. De periode dat uw werkgever uw loon heeft doorbetaald wordt op deze 104 weken in mindering gebracht.


Nadat uw werkgever u heeft ziekgemeld bij het UWV, ontvangt u een aanvraagformulier voor een Ziektewetuitkering. U moet dit formulier tijdig en volledig invullen en terugsturen om vertraging in de uitbetaling van uw Ziektewetuitkering te voorkomen.


Re-integratie


Als u ziek uit dienst gaat, heeft u re-integratieverplichtingen. Dit betekent dat u samen met het UWV (als uw ex-werkgever geen eigenrisicodrager is) of uw ex-werkgever (als uw ex-werkgever eigenrisicodrager is) moet werken aan uw herstel. Het UWV of uw ex-werkgever ondersteunen u daarbij. Als u herstelt voordat de 104 weken zijn volgemaakt, moet u dat direct melden aan het UWV of uw ex-werkgever. Uw uitkering stopt dan. Als u dan nog geen andere baan heeft gevonden, kunt u mogelijk een WW-uitkering aanvragen.


Transitievergoeding, aanzegverplichting en eindafrekening


Uw werkgever is verplicht om aan u uiterlijk een maand voor de afgesproken einddatum kenbaar te maken of uw contract wordt verlengd of niet. Ook als u ziek bent, geldt deze aanzegverplichting. Doet uw werkgever dat niet of te laat, heeft u recht op een aanzegvergoeding van maximaal een maandsalaris. Als u ziek uit dienst gaat omdat uw tijdelijke contract eindigt, heeft u ook recht op een transitievergoeding. Daarnaast moet uw werkgever een eindafrekening opmaken en uw openstaande vakantiedagen aan u betalen. Heeft uw werkgever niet aangezegd of aan u niet een transitievergoeding betaald? Maak daar dan binnen 2 maanden nadat u uit dienst bent gegaan werk van door uw werkgever (via de rechter) daarop te wijzen. Doet u dat niet, dan vervalt het recht om die vergoedingen op te eisen.


Hulp nodig?


Ziek uit dienst gaan tijdens een tijdelijk contract kan een ingewikkelde situatie zijn, maar met de juiste informatie en ondersteuning kunt u uw rechten beschermen en de overgang zo soepel mogelijk maken. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van uw rechten en plichten, en aarzel niet om hulp te zoeken als u die nodig heeft.


Heeft u specifieke vragen over ziek uit dienst gaan of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Wij helpen u graag verder.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page