VSO laten controleren (VSO check)
"Ontslagvoorstel gekregen? Teken nooit gelijk! Denk er rustig over na en schakel een ontslagexpert in. Zo voorkomt u dat u minder krijgt dan waar u recht op hebt. Negen van de tien keer klopt het ontslagvoorstel namelijk niet."
​
Heeft u een gesprek met uw werkgever gehad waarin aan u een ontslagvoorstel is gedaan? Wij begrijpen dat u zich waarschijnlijk overdonderd voelt en dat u misschien zelfs kwaad bent. Op dit 'gedoe' zit u natuurlijk helemaal niet op te wachten. Dat snappen wij! Toch is het niet verstandig om snel te tekenen, maar eerst de vaststellingsovereenkomst door ons te laten checken. Er hangt namelijk erg veel van af, zoals bijvoorbeeld uw recht op een WW-uitkering nadat u uit dienst gaat. En u wilt natuurlijk niet dat u geld waar u recht op heeft, misloopt.
​
Wij staan klaar om u te helpen!
Krijgt u een vaststellingsovereenkomst aangeboden? Laat uw VSO door onze ontslagexperts checken voordat u tekent. Wij zorgen ervoor dat uw rechten worden gewaarborgd, zoals toegang tot een WW-uitkering en een eerlijke ontslagvergoeding. Neem vandaag nog contact op en voorkom dat u minder krijgt dan waar u recht op heeft!
U bent ziek en uw werkgever biedt u een vaststellingsovereenkomst aan. Soms is het mogelijk om daarmee in te stemmen tijdens ziekte, maar in de meeste gevallen is het niet verstandig. Als u ziek bent, mag u namelijk niet akkoord gaan met uw ontslag. Doet u dat wel, dan krijgt u (meestal) geen Ziektewetuitkering en ook geen WW-uitkering.
​
Bent u ziek en heeft u een vaststellingsovereenkomst gekregen van uw werkgever? Neem dan voordat u tekent contact op met een van onze ontslagexperts.
Uw werkgever heeft na twee jaar ziekte gezegd dat ze u willen ontslaan. De WIA-beslissing is aangevraagd en nu moet u ineens beslissen over uw toekomst bij uw werkgever. Wat moet u doen met het ontslagvoorstel (vaststellingsovereenkomst) dat u hebt gekregen? Klopt het allemaal wel wat er in staat? Krijgt u wel waar u recht op heeft?
​
U vindt het vervelend om te moeten "zeuren" om meer geld en durft het eigenlijk ook niet zo goed. Wij kunnen u helpen om uw ontslag in goede banen te leiden. Wij zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft en onderhandelen namens u met uw werkgever over een rechtvaardige vaststellingsovereenkomst.
​
Wilt u ook op een nette manier uit dienst én krijgen waar u recht op heeft? Neem dan voordat u tekent contact op met een van onze ontslagexperts.
Een bedrijfseconomisch ontslag kan niet zomaar. Het moet plaatsvinden volhgens een aantal wettelijke regels. Dat gaat helaas niet altijd goed. Misschien bent u namelijk onterecht geselecteerd voor ontslag en had eigenlijk een collega ontslagen moeten worden. Als eigenlijk een collega ontslagen had moeten worden, heeft u veel onderhandelingsruimte. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken welke ruimte er is om te onderhandelen in het sociaal plan en of dat sociaal plan überhaupt wel goed op u is toegepast. Bij dit laatste worden namelijk heel vaak fouten gemaakt, zeker als het een grote reorganisatie betreft waar heel veel werknemers ontslag krijgen. De HR-manager die de vaststellingsovereenkomst maakt, kopieert en plakt vaak uit de vaststellingsovereenkomst van uw collega's. Een fout is dus zo gemaakt.
Laat daarom altijd de VSO controleren voordat u tekent. Dan weet u zeker dat alles juridisch goed is dichtgetimmerd en dat u uw WW-rechten niet verspeeld. Neem contact met op met ons, dan helpt een van onze ontslagexperts u graag verder.
Heeft u een tijdelijk contract en heeft u voordat dit contract eindigt een vaststellingsovereenkomst gekregen? Laat u goed informeren voordat u tekent! Soms kan een tijdelijk contract namelijk niet tussentijds beeindigd worden en verspeelt u uw rechten op een WW-uitkering. Wij kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze en vaak is er in onderling overleg met uw werkgever meer mogelijk dan u denkt. Neem contact met ons op door ons te bellen of een mailtje te sturen. Een van onze ontslagexperts zal u dan zo snel mogelijk helpen.
​
Uw werkgever komt met een vaststellingsovereenkomst omdat er sprake is van een verschil van inzicht over hoe u uw werk moet doen of een conflict. Of u heeft zelf om een vaststellingsovereenkomst gevraagd. Het is belangrijk dat in de vaststellingsovereenkomst de juiste dingen staan, uw recht op een uitkering hangt er namelijk van af. Bovendien wilt u natuurlijk ook de vergoeding krijgen waar u recht op heeft. Wij leggen alle opties en mogelijkheden in begrijpelijke taal aan u uit en zorgen ervoor dat u begrijpt waar u voor tekent. Een kloppende en eerlijke vaststellingsovereenkomst, daar maken wij ons hard voor. Neem contact met een van onze ontslagexperts op om de mogelijkheden te bespreken.
-
De WIA-beslissing is er nog niet. Kan ik dan wel een VSO tekenen?Ja, meestal wel. Voor een ontslag na twee jaar ziekte, maakt het niet uit dat de WIA-beoordeling nog niet heeft plaatsgevonden. Soms is het wel verstandig om toch te wachten tot de WIA-beslissing er is. Bijvoorbeeld als de kans groot is dat u geen WIA-uitkering krijgt. Laat u daarom altijd goed informeren voordat u een VSO tekent.
-
Ben ik verplicht om een VSO te tekenen?Heel simpel: nee, absoluut niet. Na twee jaar ziekte kan uw werkgever u op twee manieren ontslaan: via een VSO of door een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV. Wat ons betreft verdient een VSO in de meeste gevallen de voorkeur, omdat u dan de kans krijgt om alles goed vast te leggen en bovendien kunt u dan onderhandelen over bijvoorbeeld een ontslagvergoeding. Als u geen VSO tekent en als uw werkgever ook geen ontslagvergunning krijgt van het UWV, blijft u in dienst en ontstaat er mogelijk een 'slapend dienstverband'.
-
Mijn werkgever moet van UWV een jaar langer mijn loon doorbetalen. Mag ik een VSO tekenen?Dit is absoluut onverstandig! Het UWV heeft dan tegen uw werkgever gezegd dat zij niet alles goed hebben gedaan tijdens uw re-integratie. Uw werkgever moet dan maximaal een jaar langer uw loon doorbetalen. Dit heet een loonsanctie. Uw werkgever mag u tijdens deze periode niet ontslaan. Teken dus nooit een VSO als het UWV aan uw werkgever een loonsanctie heeft opgelegd. Als u wel tekent, kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw WIA-uitkering.